Torosların bağrından adeta sel olup fışkıran birbirinden güzel 9 şelale

Torosların bağrından adeta sel olup fışkıran birbirinden güzel 9 şelale

Torosların bağrından adeta sel olup fışkıran birbirinden güzel 9 şelale

Melikgazi İlçe Başkanı Sinan AKTAŞ;

Geçtiğimiz Pazar günü Kayserimize yaklaşık 150 km uzaklıktaki Yahyalı ilçemizde bulunan bence harika bir güzellik olan Kapuzbaşı şelalelerini gezmeye gittik. Torosların bağrından adeta sel olup fışkıran birbirinden güzel 9 şelale.

Şelaleler muhteşem ancak çevre düzenlemesi tam bir rezalet. Her yer her yerden dökülüyor. Köye varmadan önce yolun sağında mağara içinden çıkan çağlaya çağlaya akan bir su var. Nehirden karşıya geçmek için sallanan tahta bir köprüden geçiyorsunuz. Müthiş teklikeli. Köye ulaştığınızda girişte otomobilimiz için 20 tl ödedik. İçeri girdiğimizde gördükki kaldırım taşları sökülmüş. Korkuluklar ince bir demir çubuktan gelişi güzel yapılmış bir çok yerinde o da yok. Yol kenarları nehre akmış. Şelalelerin içinden çıkan bir dünya su boruları nereye gittiği belli değil. Muhtemeldirki içme suyu ve sulama suyu olarak köyde kullanılıyor. Köyde motel pansiyon cafe ve restaurantlar var ama kalite olarak vasat durumda.

Ülkemizin her yerinden insanlar buraya geliyorlar ancak şelaleleri gezerken yosun tutmuş ve kaygan taşların üzerinden atlayarak geçiyorlarki çok tehlikeli. Kucağında çocuğuyla gezmeye çalışan aileler gördüm. Ortadaki büyük şelaleyi görmek için tehlikeli bir yerden geçenler geri dönmekte zorlanıyorlar. Bazıları toprak yamaca tırmanıp oradan yola çıkmaya çalışıyorki bu da çok tehlikeli. Anlayacağınız güvenlik diye bir şey yok.

Konuştuğumuz köy halkı Yahyalı belediyesinin ve Kayseri Büyükşehir belediyesinin ilgisizliğinden dertleniyorlar. Adana istikametine köyden itibaren başlayan 20 km stablize yolumuzu bir türlü asfalt yapmadılar. Burayla hiç ilgilenmiyorlar. Bakımsızlıktan dökülüyor. Ama oy zamanı geldimi biri gelip biri gidiyor diyorlar.

Kısacası bu muhteşem doğa harikası yer içler acısı bir durumda.

Eğer burası yahyalı belediyesinin yönetiminde ise maalesef yahyalı belediyesi burayı ne yönetebiliyor nede becerebiliyor. Bu açıdan Kayseri Büyükşehir belediyesi bir meclis kararı ile burasını kendi yetki alanına almalı. Buranın koruma altına alınması için ne gerekiyorsa yapmalı. Ayrıca Mimar ve mühendislerden oluşan bir proje ekibi kurarak,burasını köy ve şelalelerle beraber komple düşünerek tamamen restorasyonu yapılarak köydeki evlerde dahil olmak üzere doğallığını bozmadan projelendirilmeli.

Güzel bir proje ile burası para basan bir darphane olur. Buna ilaveten suyu çok güzel ve içilebilir. Buraya bir su paketleme tesiside kurulabilir.

Yıllar evvel kayseri otogarında yada cumhuriyet meydanında sık sık turistlere rastlardık. Şimdi ilaç için bir tane göremiyoruz. Halbusiki Kayserimizin turizm anlamında o kadar muhteşem yerleri varki; Kapalı Çarşımız,Camilerimiz,Kaniş Karum,koramaz,Ağırnas bölgesi,Yeraltı şehirleri,Erciyes,Kapuzbaşı,Sultansazlığı,Soğanlı daha neler neler. Ama yıllar içinde Akpartili başkanlar ve yöneticiler şehrimizde turizmi bitirdirler maalesef. Turizm ciddi bir katma değerdir.

Milli bir servet olan Kapuzbaşı şelaleleri elden gidiyor. Rezil ve perişan bir durumda.

Sorumluları ise Yıllardır tekrar tekrar seçilen Akpartili belediye başkanları ve milletvekilleridir.

Siz diyorsunuzki para lazım. Şelaleler akıyor bizim başkanlar ise sadece seyrediyor.